måndag 24 februari 2014

Rhoda Scott - Moanin'


Världens bästa Rhoda!

Här har vi en underbar orgellåt som man bara börjar ler av när de första tonerna sätter igång svänget.

Rhoda föddes i New Jersey 1938 och började som 7-åring att spela orgel i kyrkorna där hennes far predikade. Hon blev snabbt väldigt bra och började kompa fler och fler körer.
Hon studerade även klassiskt piano men valde att satsa på orgeln.

Vid denna tidpunkt hoppade hon in som pianist i en kompis jazzband och hon gillade det så mycket så hon fortsatte i bandet på ett villkor. Hon ville spela orgel, hammondorgel, och vem kunde neka den grymma pianisten detta?

Richard "Groove" Holmes lärde henne alla orgeltricks hon behövde för att bli en bra liveartist, och sen kastade han ut henne på turné.

1967 flyttade hon till Frankrike för orgelstudiet och efter skolan var klar flyttade hon tillbaka till USA. Men hon saknade Frankrike väldigt mycket vilket ledde till att hon flyttade tillbaka 1968 och har sedan dess bott där.
I Europa har hon också haft sin största framgång och publik.
Rhoda anses av många att vara den främsta kvinnliga jazzorganisten i världen.

Hon har ofta kombinerat jazz och soul med klassiska stycken.

Videoklippet är från en livekonsert i TV från 1972.
Spotifylänken är från skivan med en underbar ordvits i titeln, "Come Bach to me", och låten börjar då såklart med ett Bach-intro av klassiskt stuk innan jazzorgeln sätter in.



Rhoda bor fortfarande i Frankrike då och då och turnerar än, men har börjat plugga på gamla dar i USA där hon tar en Master i orgel.

Rhoda Scott – Prelude En Sol Mineur / Moanin'


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar