torsdag 22 november 2012

Idris Muhammad - House of the rising sun

Världens bästa Idris!

Idris föddes som Leo Morris 13 november 1939 i New Orleans och började redan runt 15-års ålder att spela trummor på heltid. Redan då gjorde han minnesvärda studioinspelningar. Han var endast sexton år gammal då han spelade trummor på inspelningen av Fats Dominos hitversion av "Blueberry Hill" som kom toppades listorna 1956.

Han bytte namn till Idris då han konverterade till islam på 60-talet. 1966 gifte han sig med Dolores "Lala" Brooks från The Crystals, som även hon konverterade och tog namnet Sakinah Muhammad. Det är hon som sjunger lead på deras hits "Then he kissed me" och "Da Doo Ron Ron". Hon har hjälpt Idris att skriva och spela in mycket material genom åren.

Idris har spelat med några av de största inom jazzen, mestadels på 60- och 70-talet, såsom Lou Donaldson, Pharaoh Sanders, Reuben Wilson, Lonnie Smith, John Scofield, Grant Green och många mer.
På 60-talet var han Sam Cookes favorittrummis, spelade trummor på med sin kompis Curtis Mayfield på The Impressions platta "People get ready" och tillsammans med Jerry Butler på "Keep on pushing"

Idag säger många att han är den bästa av alla soul-jazz trummisar, men på 60- och 70-talet fick han utstå en hel del kritik för sitt arrangerande och producerande.
Själv tycker jag han spelar helt underbart.

Vilka sköna slicka trummor som helt magiskt slår an tonen för den här jazzfunkiga versionen av House of the rising sun.
Saxen spelas av David Sandborn, sångare är Patti Austin. Ja, rätt bra folk han jobbar med, för restena v musikerna på detta album är bara de bästa.
Lyssna nu särskillt noga på trummorna.
Så underbart de liksom bara flyter med i låten.
Och vad sjukt svängiga de är!




Hans son Idris Muhammad Jr. är också i musikbranchen, i gruppen A.R.B.



 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar