måndag 8 oktober 2012

Jimmy Scott - Nothing compares 2 U


Världens bästa cover!

Jimmy Scott föddes 1925 i Cleveland i Ohio som det tredje barnet i en syskonskara på tio.
Han började tidigt sjunga i kyrkokören och vid familjen piano. När han var tretton blev han föräldralös då hans mor blev ihjälkörd av ett fyllo.

Han slog igenom för en större publik när han i slutet av 40-talet sjöng med Lionel Hampton. I början av 1950 klättrade den upp i tio-i-top på R&B-listan. Hans namn fanns dock inte med på skivomslaget, vilket självklart gjorde det svårt för honom att slå igenom.
Flera år senare hände detsamma igen, denna gång på en låt med Charlie Parkers skiva "One night on Birdland". Låten heter "Embraceable you" och krediteras till den kvinnliga vokalissan Chubby Newsome.

Namnet Little Jimmy Scott gavs till honom av Lionel Hampton, eftersom han såg så ung ut, detta på grund av hans ärftliga genetiska sjukdom som bara drabbar ett väldigt litet antal. Kallmanns syndrom som tillståndet heter gjorde att han aldrig nådde puberteten utan fick en väldigt ljus och outvecklad röst.

1963 såg det ut som om turen äntligen hade vänt.
Ray Charles hade fått upp ögonen, eller rättare sagt öronen, för Jimmy och signade honom till sitt bolag Tangerine Records. De spelade in en skiva och den släpptes, men då började problemen igen.
Jimmy hade flera år tidigare skrivit ett kontakt som fortfarande gällde och skivan "Falling in love is wonderful" hann bara vara ute i hyllorna några dagar innan den drogs tillbaka.
I efterhand säger många att det är ett av de bästa album som någonsin spelats in med jazzstandards. Det återutgavs 2003.

Då tröttnade Jimmy på musikbranschen och drog sig tillbaka till sitt Cleveland och började jobba med andra saker, som hissoperatör, på sjukhus, med logistik och mycket annat.
Dock slutade han aldrig att hålla på med musik, fast han gjorde det bara inte publikt.

Det som skulle komma att ändra hans karriär var till en början en tragisk dag 1991.
Jimmys bäste vän, låtskrivaren och bluessångaren Doc Pomus, hade avlidit och Jimmys hade gått med på att sjunga på hans begravning.
När den lille mannen bredvid kistan började sjunga tystnade sorlet i kyrkan och alla undrade vem det var som sjöng med en sådan otrolig röst. Det var som om en ängel sjöng för Doc Pomus den dagen.
Lou Reed tog kontakt med Jimmy och fick med honom att sjunga på sin kommande skiva.
David Lynch som också satt i bänkraderna fick med honom både som skådis och som sångare på soundstracket till hans Twin Peaks-film.
Skivbolagsdirektören för Sire Records, Seymore Stein skrev kontrakt direkt och året efter kom skivan "All the way" vilken nominerades för en grammy.

Äntligen började hans karriär få fart, ungefär 50 år efter att han började spela in skivor.

Det vi ska höra nu är en så otroligt vacker låt!
Jimmys spröda röst ger låten en helt annan dimension än Sinneads originalversion som nog alla har hört.
Han sjunger med ett lång mjukt vibrato, sjunger väldigt långsamt och ibland känns det nästan som om han släpar efter och ska missa takten, emn då sätter han det med perfekt timing. Helt Underbart!
Eller som Ray Charles sa: "Det här är en man som bara är känsla. Han sjöng 'soul' innan ordet började användas."



2003 gifte sig Jimmy och fortsätter att turnera, dock inte internationellt utan bara i USA.
Rätt strongt av en man som är 87 år och varit i branschen i äver 65 år!
Man skulle kunna tro att en man som mött så mycket motgångar skulle vara bitter, men han har en väldigt positiv inställning till livet. Men han hade alltid musiken att trösta sig med.

"All I can do is give what I really feel" Jimmy Scott


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar