tisdag 18 september 2012

Brenton Wood - Gimme little sign


Världens bästa Brenton!

Brenton Wood säger jag och då börjar en hel del av er antaligen fundera på vad det var för skojigt som den mannen ville visa med sina teser i nationalekonomi, men se där har ni fel, det var ju Bretton Woods. Dessutom det var ju egentligen ingen kille som namnet syftar på, istället var det just i Bretton Woods i New Hampshire som en stor konferens ägde rum med statschefer och ekonomer från hela världen träffades. Exempelvis kom IMF (internationella valutafonden) att skapas vid denna sammankomst.
Men nog om nationalekonomi och vidare till soulen.

Brenton Wood föddes som Alfred Jesse Smith och var som ungdom en lysande friidrottsstjärna. Först när han var klar med high school bytte han namn till Breton wood och började satsa på sin musikkarriär. Han utvecklade sin sångstil och blev så smånigom en duktig pianist.

Han harvade i musikindustrin i ungefär tio år innan en av hans siglar slog igenom. Det var 1967 som hans härliga "The Oogum boogum Song" kom upp till en 19:e plats på R'n'B-listan. Brentons nästkommande singel "Gimme little sign" gjorde något så ovanligt att den kom högre på pop-listan (9:e plats) än R'n'B-listan (19:e plats), vilket händer väldigt sällan. Den sålde över en miljon exemplar och sålde såklart guld.

Det roliga med låten som vi ska höra idag, Gimme Little sign, är faktiskt att  han aldrig sjunger just de orden fast låten heter så. Brenton sjunger istället: "Give me som kind of sign".
Efter den här hiten gick det tyvärr utför och han fick aldrig några direkt stora hitar igen.
Efter 70-talet pensionerade sig Brenton från musiken och det var först på 2000-talet som han började spela in nytt material.

Han äger inga av sina egna inspelningar längre, utan de ägs av den Los Angeles-baserade radiodjn Art Laboe.

Lyssna på hans underbar timing och frasering.
Underbart!




Brenton har turnerat en hel del med oldiescirkusen i USA på 2000-talet och släppte 2009 en gospelskiva.
Han har sitt eget skivbolag Mr Wood Records.

Här kommer en liten bonus, från senare år.
Låter han inte lite lik Billy Paul när han sjunger?




Brenton Wood – Gimme Little Sign




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar