tisdag 31 juli 2012

Martha Reeves & The Vandellas - Honey Chile


Världens bästa Martha!

Martha Reeves & The Vandellas bildades 1961 och släppte sin första skiva 1962.

Martha föddes i Alabama som en av elva syskon och när hon var ungefär ett år gammal flyttade familjen till Detroit. Där växte hon upp med en familj full av musik och fick sin skolning i gospeln i kyrkan de gick i.

Hon började sjunga i en trio, på dagarna hade hon en massa olika jobb och på kvällarna sjöng hon blues och jazz-standards på Detroits klubbscen.
En kväll satt en av från Motown i publiken och hörde henne sjunga.
Martha fick hans visitkort och skulle höra av sig för en audition.
Hon åkte dit redan nästa dag, vilket inte var rätt dag för auditionen, så hon fick börja jobba som sekreterare på Motown innan hon började sjunga in musik för labeln.

Trion hon sjöng med då, The Del-Phis, fick hoppa in som bakgrundssångare för Marvin Gayes inspelaning av "Stubborn kind of fellow", och den blev en stor hit.

Lite senare spelade gruppen in en demo som var avsedd för Mary Wells, men Motown tyckte det lät så bra så de ebjöd tjejerna ett skivkontrakt. Del-Phis bytte namn till The Vandellas, efter gatan Van dyke, och för att hylla Marthas stora idol Della Reese.

Martha Reeves och the Vandellas fick många stora hit, som "Dancing in the street", "Nowhere to run", "(Love is like a) Heatwave", "Quicksand", "Jimmy Mack", "Honey Chile" och många mer.
De började mer som en doo-wop-grupp men bytte snabbt fokus åt mer gospelsväng med tungt komp av Motowns grymma husband The Funk Brothers.

Gruppen var en av Motowns bäst säljande akter, men det blev slitningar mellan damerna av flera orsaker. De turnerade väldigt flitigt och Motown var mest intresserade av att promota The Supremes med Diana Ross, så de jobbade lite i motvind. Gruppen Bytte medlemmar flera gången coh Martha var den enda som var kvar i alla olika konsteallationer.

1989 stämde Martha (samt Rosalind Ashford och Annette Beard från ursprungsgruppen) Motown för utebliven royalty för alla inspelningar de gjort sedan 1972, då gruppen slittrades.

Efter detta försökte Martha återskapa gruppen men det gick inte så bra så hon gick istället solo. Hennes kommande skivor var inte så lyckosamma rent kommersiellt, men kritikerna gillade det de hörde.

Hon var med i en Broadwayuppsättning, jobbade som en av de första skribenterna för tidningen "Soul", och fortsatte sjunga samtidigt.

Men nu till låten.
Det här är så snyggt gjort, blåset, stråkarna och såklart sången.
Mums!



Mellan 2005 till 2009 jobbade Martha som politiker i Detroit och efter det har hon turnerat väldig flitigt och gör det än idag.

Martha Reeves & The Vandellas – Honey Chile - Single Version

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar