tisdag 10 juli 2012

Della Reese - Games people play


Här har vi en riktig goding.
Della Reese, eller Delloreese Patricia Early som hon egentligen heter. hon kunde sjunga allt, och gjorde det bra. Gospel, jazz, blues, soul, pop och mycket annat.
Hon föddes i Detroit 1931 av en mamma som var Cherokee och en pappa som var en afroamerikansk stålarbetare.
När hon var sex år gammal började hon sjunga i kyrkan och några år senare började hon sjunga i radio. Vid tretton års ålder blev hon inhyrd för att sjunga med Mahalia Jacksons gospelgrupp.

Della var den enda i sin familj som hade gått ut high school och det gjorde hon vid femton års ålder. Då startade hon sin egen gospelgrupp, "The Meditation singers". Hon började även studera på Wayne Stae University, men var tvungen att avbryta det efter att hennes mor avlidit och hennes far blev sjuk.

Hon flyttade ut ur hennes fars lägenhet då hon misstyckte om hans nya flickvän, och började ta olika jobb för att få in pengar till mat och husrum.
Hon körde lastbil, var hissmaskinist och jobbade i receptionen hos en tandläkare.

Delloreese började uppträda på klubbar och kortade ner sitt namn till endast Della Reese.
Det funkade mycket bättre på affischerna.

Hon upptäcktes som sagt var av Mahalia Jackson, men hennes första genombrott kom när hon vann en talangtävling och fick sjunga varje kväll i en vecka på en av de hetaste barerna i Detroit, "Flame Show Bar". Det blev inte bättre än att hon stannade där i åtta veckor!

1953 skrev hon på kontrakt för Jubilee Records och spelade in en EP som tyvärr inte kom upp på listorna. Trots detta sålde den i över 500 000 exemplar, vilket måste ses som väldigt bra.

1957 spelade hon in singeln "And that reminds me" tillsammans med The Honey dreamers. Den kom högt upp på billboardlistan, nummer nio, och sålde över miljonen.
Två år senare fick hon sin största hit någonsin, som kom upp till plats två på samma lista, det var "Don't you know?" som är löst baserad på Puccinis La Boheme.

Della fortsatte att spela in mer skivor och började på 60-talet att inrikta sin karriär mer på skådespeleri.
Hon hade sin egen talkshow som gick i hela 297 avsnitt.
Della var den först kvinnan att vara inhoppare för Johnny Carsons Tonight Show och har spelat i väldigt många tv-serier.
Exempelvis har hon spelar med i fantastiska serier som:
McGyver, The A-team (där hon spelar B.A. Baracus mamma), The love Boat, Picket Fences och Chico and the man.
Men den tv-serie som skulle bli hennes stora långkörare var Touched by an angel, som hon var med i över 200 avsnitt.

Men nu till låten som vi ska höra nu är från 1970. det är en cover som ni säkert alla känner igen.
"The games people play". den gjorde ingen större succé på listorna, kom endast upp till plats 121, men jag gillar verkligen den. Det är gospel, det är jazz, det är trumpeter  från New Orleans, det är blues och det är soul i samma låt. Helt fantastisk. Och hennes sång, henns sång. Sjukt bra.



Nu på senare tid har hon varit med i lite tv-shower och samtidigt varit pastor i en församling i Los Angeles som hon var med om att starta på 80-talet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar