onsdag 11 juli 2012

Al Green - For the good times

Världens bästa Al!
Det finns artister som sjunger bra och så finns det artister som SJUNGER BRA!
Kolla det här klippet med Al Green.
Det är väldigt sällan som man kan känna något genom ett gammalt skruttigt youtube-klipp som knastrar.
Men vissa artister går rakt igenom rutan och berör.
Ofta var Soultrain-framträdandena playback och det mimades, men vissa artister sjöng live med riktigt band, och det ser vi här.

Albert Greene föddes 1946 i Arkansas som nummer sex i en syskonskara av tio!
Redan i tio års ålder var han med i gospelgruppen "Greene Brothers" tillsammans med sina bröder. Dock blev han utsparkad nur gruppen av sin far när han kom på honom med att lyssna på Jackie Wilson.

Han startade då en ny grupp under sina high school-år som hette Al Green & the Creations.
Några år senare hade han en ny grupp som hette Al Green & the Soul Mates tillsammans med två ur den förra gruppen. De spelade in en singel "Back up train" som blev en hit på R&B-listan. De spelade in ett album men det gick inget vidare.

Lite senare kom Albert i kontakt med Willie Mitchell från Hi Records i Mamphis, och det samarbetet kom att bli väldigt framgångsrikt. Willie hjälpte al att hitta sin egen unika röst, eftersom han tidigare mer hade härmat sina förebilder Jackie Wilson, Wilson Picket, James Brown och Sam Cooke.
De spelade in album som "Let's stay together", "I'm still in love with you" och "Call me". Alla gjorde succé och blev storsäljare.

Men i miten av 70-talet skulle det hända något som förändrade Als liv. Han hade börjat träffa en gift kvinna och hon ville att de skulle gifta sig, vilket Al vägrade. En kväll när han stod i duschen kastade hon kokande majsgröt på Al, som fick andra gradens brännskador på ryggen, armarna och magen. Efter detta tog hon sitt eget liv med Als revolver.
Han bestämde sig att bryta med sitt gamla lit, slutade tvärt att sjunga sekulära sånger och sjöng hädanefter bara gospel. Han köpte en kyrka och började predika och sjunga gospel.
Detta gjorde han fram till 1988 då han var med och sjöng soundtracket "Put a little love in your heart" till filmen Scrooged tillsammans med Annie Lennox.

Men nu till låten.
Kolla och lyssna här!
Ett komp som är väldigt laidback och lätt.
En trummis som svarar Als lilla nyck med ett slag.
Vilken scenppersonlighet som kunde konsten att få med publiken och vilka underbara scenkläder! Älskar hans utstyrsel, så snyggt och stiligt!
Fantastiskt!



Den gamle Al håller fortfarande igång och turnerar relativt flitigt.
Han predikar fortfarande i kyrkan The Full Gospel Tabernacle i Memphis.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar