torsdag 7 juni 2012

RIP Ray Bradbury



Dagens världens bästa låt bryter ny mark och ger sig in på litteraturens område, för idag måste vi hylla och tänka på en av världens bästa författare, som och har skrivit vad som kanske är världens bästa bok.

Det är så klart Ray Bradbury jag menar, och han avled i tisdags, nästan 92 år gammal.
Boken heter Farenheit 451 och handlar om ett totalitärt samhälle i en inte för långt avlägsen framtid där det är förbjudet att inneha böcker och andra tidskrifter. Brandmännen släcker inte längre bränder utan alla hus är nu bradsäkra och brandkåren rycker ut för att bränna det tryckta ordet.

Han skrev varje dag i ett arbetsrum i sin källare.

Han skrev mycket om framtiden och teknik, men framförde inte själv bil utan föredrog att cykla eller använde sig av andra färdsätt. Han flög första gången när han var 62 år gammal. Han var relativt teknikfientlig och sa en gång när det var på tal om att skapa e-böcker av hans verk: "We have too many cellphones. We've got too many internets. We have got to get rid of those machines. We have too many machines now."

Dock ändrade han sig senare och medgav till utgivning av hans skrifter som e-böcker, dock med förbehållet att alla bibliotek kunde ladda ner den gratis.

Ett annat lite roligt citat från honom är:
"I sometimes get up at night when I can't sleep and walk down into my library and open one of my books and read a paragraph and say: 'My God, did I write that? Did I write that?' Because it's still a surprise."

Han skrev 27 romaner och mer än 600 noveller.
De mest kända är: Farenheit 451, Martial Chronicles och The Illustrated man.

Han har fått en komet och en krater på månen uppkallad efter sig.

Nu kan du vila i frid Ray.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar