måndag 11 juni 2012

Eddie Kendricks - Girl you need a change of mind

Världens bästa Eddie!

Vi fortsätter med en annan go gubbe idag, Eddie Kendricks, soulens kanske ljusaste stämma.

Han började redan på 40-talet att sjunga i en gospelkör, och då får man tänka på att han föddes 1939, så han började sjunga i riktigt unga år. På 50-talet gick han med i gruppen The Primes men den upplöstes fyra år senare då han var med och grundade The Temptations.

Edward James Kendrick och Temptations började som en bakgrundskör åt Mary Wells, men kom snart att slå igenom på egen hand med Eddie som lead singer. Låtarna "The way you do the things you do", "Get Ready" och "Just my imagination" bär alla hans falsetts signum.
I gruppen var han inte bara lead singer utan skrev de flesta vokalarrangemangen och ansvarade även för gruppen scenkostymer, som genom åren har varit rätt härliga.

Rykten säger att han var en riktig charmör, att Diana Ross, Martha Reeves och en annan sångerska från The Supremes, Mary Wilson dejtade honom.

Han var med i gruppen i tio år men lämnade den sedan 1971 för att han inte riktigt gillade den inriktning på musiken som då var, inte så mycket stämsång utan mer åt det psykedeliska hållet på soulen. Även inre slitningar i gruppen ledde till hans avtåg.

Han gick solo på samma skivbolag som Temptations låg på, Motown, men det gick lite segt i början.
Det var först när discovågen slog över New York och resten av USA som han fick ett genombrott med "Keep on truckin'"
Den stack upp till förstaplatsen på både pop och RnB-listorna och samtidigt misslyckades Temptations med sina senaste singlar. Det måste ha varit en härlig känsla av revansch hos Eddie då.

Låten vi ska lyssna på idag är singeln som släpptes innan "Keep on truckin'". Den var en väldigt populär groovig låt på de hetaste ställen i NY. På the Loft var den husfavoritlåten nummer ett. "Girl You need a change of mind" heter den.
Mycket nöje.



Jag slänger in en grym låt till, denna fina lilla pärla:



Efter 1978 gick hans karriär rätt dåligt, en del av orsaken var att ha efter många år av kedjerökning inte hade så mycker röst kvar.
Eddie gick bort i lungcancer efer en tid på sjukhus 1992.

Eddie Kendricks – Girl You Need A Change Of Mind

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar