måndag 20 februari 2012

Lyn Collins - What my baby needs now is a little more lovin'


Världens bästa låt!

Lyn Collins föddes i Texas 1948 och slog igenom på funk- och R&B-scenen 1972 med låten "Think (about it)". Dock spelade hon in sin första skiva redan vid 14 års ålder, en sång som hette "Unlucky love".

Hon gifte sig tidigt med en karl där i Texas som jobbade som hennes manager och promotor åt James Brown turné.
Hon upptäcktes av James Brown när hon skickde honom en demo vilket innebar att hon kom på hans "väntelista" för att åka och turnera med honom. Dock tog det ett litet tag innan hon kom med på turnen, så hon jobbade med honom som bakgrundssångerska på flera av hans skivor och fick även spela in singeln "Wheel of life". Det var först när den var klar som det öppnades i lucka i showen och Lyn följde med på Herr Browns revue.

"The Female Preacher" kallades Lyn Collins av James Brown. Namnet fick hon av honom när de turnerade på hans Soul revues.
Hon fortsatte att turnera med honom under några tuffa år och spelade  in ett gäng singlar som blev rätt stora framgångar.

Efter att hon lämnade hans soulcirkus jobbade hon som bakgrundssångerska på soundtracken till bland annat tv-serien FAME.

Hon är inte, som många tror, släkt med Bootsy eller Catfish Collins, de spelade och turnerade bara i James Browns band ihop.
Här hör vi en av hennes mer souliga nummer, inte direkt den tunga och råa funk som hon gjort sig känd för. Ja, det är James Brown som sjunger med henne.



Hon fick en liten skjuts upp i sångkarriären i slutet av 90-talet och början av 00-talet då hon turnerade på en del jazz/funk-festivaler i Europa. 2005 var hon på turné tillsammans med sina gamla kollegor Martha High och Marva Whitney.
Hon skulle ute igen på turné till bland annat Lydmar i Stockholm på våren 2006, då jag tänkte lyssna på henne och Martha High.
Tragiskt nog satte hon en matbit i halsen och kvävdes bara några veckor innan hon skulle åka över Atlanten.
Hennes vän Martha High var där med henne när hon avled.

Lyn Collins – What My Baby Needs Now Is A Little More Lovin' - Single Version

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar