måndag 27 februari 2012

Luther Vandross - Sugar and Spice


Luther Ronzoni Vandross föddes 1951 på Manhattan, växte upp i Lower East Side och i tonåren flyttade familjen till Bronx. Familjen var musikalisk och hans syster Patricia var med och sjöng i gruppen "The Crests" som hade en stor hit med låten "16 candles", dock slutade hon innan dom skulle spela in sin första skiva.

Han jobbade i många år som bakgrundssångare och producent, samt skrev många låtar till flera stora artister, såsom: Diana Ross, Roberta Flack, Gary Glitter, Carly Simon, Chaka Khan, Donna Summer, Bette Midler, Chic, och Babara Streisand.
Han skrev ett par låtar med David Bowie till hans "Young American"-skiva och åkte sedan med honom på turné 1974. Luther skrev även en del låtar till Broadwaymusikaler.

Han var den som startade den allra första Patti LaBelle-fancluben.
Herr Vandross sjöng i många mindre kända grupper, Mascara som hade en liten hit med "See you in L.A", Soireé tillsammans med Jocelyn Brown och Sharon Redd, och Charme som gjorde en finfin version av Totos "Georgy Porgy".

1980 sjöng han med gruppen Change och de fick en stor hit med låten "The glow of love", som även var med på soundtracket till den finfina filmen "The last Dragon". Den låten sa Luther själv att det var den vackraste han någonsin sjungit.
Tanken var att Luther skulle vara med på den mycket framgångsrika uppföljaren men producenten betalde för dåligt. Dock sjöng han ändå in bakgrunder till skivan, men ingen sololåt.

1981 gick han solo och slog igenom stort med "Never to much" som han skrivit själv, vilken gick upp till en förstaplats på RnB-listan och sålde bra. Denna och de kommande skivorna skrev och spelade han in tillsammans med den otroligt duktiga basisten Marcus Miller.

Lyssna nu på denna sköna pärla med kryddad med socker.
Det är smörigt, det är glatt, det är underbart!
En femma till den som vet vem som spelar gitarr på låten.



I många år led Luther av Diabetes och 2003 drabbades han av en stroke i sitt hem på Manhattan.
Han hade just lagt de sista sångspåren på sin mest framgångrika platta, "Dance with my father".
Han vann ett gäng Grammys för denna skiva men var så trött och sjuk att han inte orkade komma på utdelningen utan skickade en videohälsning hemifrån där han sa: "Whenever I say goodbye it's never for long because I believe in the power of love". han gjorde ett kort framträdande på Oprah samma år, sedan dess sågs han aldrig mer i rampljuset. Den första juli 2005 dog han av en hjärtattack.

Luther Vandross – Sugar And Spice (I Found Me A Girl)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar