tisdag 17 januari 2012

Tower of Power - You're so wonderful, so marvelous



Världens gladaste låt?
Det är mycket möjligt att det är så.
Man blir ju inte direkt ledsen när man hör den i alla fall.

Sommaren 1968 bildades bandet Tower of Power när saxofonisterna Emilio Castillo och Stephen "Doc" Kupka träffades. Castillos pappa sa till sin son: "Anlita den där killen", och det gjorde han. De var de två som skulle komma att bli ryggraden i Tower of Power. De spelade strax efter det ihop i ett band som hette The Motowns, och så som namnet lyder var även den sortens musik de spelade. Bara några månader senare började de turnera runt i San Fransisco-området.

1970 bytte de namn till Tower of Power och bandet hade då växt med en större blåssektion och bland annat David Garibaldi på trummor. De fick skivkontrakt och spelade in ett album, och singeln från det albumet, "Sparkling in the sand", fick en del radiospelningar i soulkanalerna runt S.F.

Det var först 1973, då de hade ny vokalist i Lenny Williams, som det lossnade för gruppen och de sålde guld. Plattan med samma namn som gruppen kom upp på en 15:e plats på poplistan. Kanske var det Lennys smöriga soulstämma som gjorde att lyssnarna fick upp öronen för TOP.

Bandet är ett av de mest produktiva av alla, om man tar med de otaliga inspelningar som TOPs blåssektion medverkar på. Några av de artisters skivor de medverkat på är:
The Monkees, Grateful Dead, Santana, Cat Stevens, Elton John, Jermaine Jackson, Johnny Lee Hooker, Rufus, Rod Stewart, Jefferson Starship, Haert, Damn Yankees, Huey Lewis and the news, Poison, Toto, Aerosmith och många mer. Listan verkar vara oändlig.
Genom de 43 år som gruppen varit aktiv, har runt 60 olika musiker varit med på inspelningar och turnéer.  En av dom, Rick Stevens, som var sångare mellan åren 1970-73, blev dömd till livstids fängelse för 3 mord som han begick strax efter att han lämnat Tower of Power. Inte så smart.
Men nu till världens bästa låt.
Lyssna på den stompiga goa basen, blåset som lyfter låten och all glädje som flödar.
Helt magisk!



Tower of Power turnerar flitigt ännu och kommer så vitt jag vet till Göteborg den 17:e mars i vår. Så iväg och lyssna på världens bästa blås!

Tower Of Power – You'er So Wonderful, So Marvelous

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar