onsdag 18 januari 2012

Jimmy Castor - Troglodyte (Cave man)



I måndags avled Jimmy Castor.
För merparten är han totalt okänd.
För mig är han en hjälte. Det var ett rykte om honom som fick mig att börja lyssna på funk. Jag hade hört om denne galning som lekte fram den tuffaste funken som fanns. Problemet med honom var att hans skivor spelades in på oräkneliga bolag. Så han var svår att hitta.
Men jag lyckades.
Jimmy föddes i New York i början av 40-talet och redan på 50-talet hade han en doo-wop-grupp som hette "Jimmy Castor and the Juniors". Redan innan han hade gått ut ur junoir high school hade han skrivit sin först störsäljare, "I promise to remember", för Frankie Lymons and the Teenagers.  I slutet av 50-talet ersatte Jimmy Castor Frankie Lymons och turnerade flitigt med "The Teenagers".

I början av 60-talet lärde han sig saxofon, gick tillbaka till skolan för att avsluta sina studier, och fortsatte sen med musiken.
Han bildade i mitten av samma årtionde "Jimmy Castor Bunch" och 1967 fick han en hit med "Hey Leroy, som sålde som smör. På denna tid var hans musik mer åt Latin-jazz-hållet.

1972 slog han igenom med låten "Troglodyte (Cave man)" som kom upp på sjätte plats på Billboardlistan. Skivan som denna låt är med på, "It's just begun", är ett samelsurium av olika sorters musik, gjord med väldigt mycket humor.



Han fick mindre hits några år senare med, "Maggie", The Everything man", "Bertha butt boogie" och "Potential".

Efter detta gjorde han ett stort antal skivor på olika bolag men fick inte någon större hit igen.

Men nu till låten, eller låtarna. För världens bästa låt är idag faktiskt två. Först ska vi lyssna på den råaste asfaltsfunk du kan hitta. Det är distad gitarr och bas. Ett groove som aldrig släpper taget. Samt en rätt töntig text om hur grottmannen hittar sin kärlek. "Troglodyte (Cave man)".



Sen ska vi höra den mer dansinriktade "It's just begun" med lite latinoinluenser och annat flummigt och härligt.




Jimmy har samplats av otaliga artister: Kanye West, Fat Joe, Christina Aguilera, Spice Girls, Ice Cube, 2 Live Crew, Marky Mark, Nenneh Cherry, Soul II Soul, Beastie Boys och det fortsätter i evighet.


The Jimmy Castor Bunch – Troglodyte (Cave Man)

The Jimmy Castor Bunch – It's Just Begun

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar