tisdag 27 december 2011

Timmy Thomas - Why can't we stay together





Hur många hitlåtar känner du till som börjar med ett och ett halvt  minuters långt intro på orgel och trummaskin? Antagligen rätt få. Men här är världens bästa låt som börjar precis med detta.

När den här låten släpptes i slutet av 1972 slog den världens med häpnad. Singeln sålde 2 miljoner exemplar runt om i världen,  folk blev som galna när den spelades i USA det året och han fyllde konsertlokaler.

Herr Thomas började spela orgel i pappans kyrka och startade sitt första band i high school.
När han skulle ner till Tenessee för att gå på college hängde han en del med folk som gillade soul och började jobba som studiomusiker för STAX  där han bland annat hoppade in för Booker T när han inte kunde. Han var även studiomuiker för James Carr och O.V Wright på Goldwax.

Timmy studerade  sedan jazz på Indiana University under Donald Byrd och Woody Herman.
För att få ihop pengar till böcker när han studerade modellade han lite, som  bilden vi ser ovan som är från en katalog för en klädkedja i USA.

Han flyttade till Florida och jobbade som musiklärare samtidigt som han drev en nattklubb. Det var då han testade "Why can't we live together" inför nattklubbspublik, märkte att den funkade, och skickade in demon till TK-bossen Henry Stone.
Först tänkt producenten lägga på full  orkester på hans råa härliga låt, som dessutom är en av de första med trummaskin, men tack och lov gjorde han inte det.

Versionen vi ser här och hör är en live-version som är lite annorlunda än originalet, med en mycket konstig danserska. Blunda och njut istället :)




Jobbade sedan som producent för LaFace records och sessionmusiker för artister såsom Gwen McRea, Blowfly och KC & The Sunshine band.

Såhär kanske det skulle låtit om det var full orkester med på inspelningen (denna är från en live-inspelning i Frankrike


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar