fredag 30 december 2011

Sly and the Family Stone - Family affair





Världens bästa skrik! Som såklart också är världens bästa låt!
Fast hela låten är grym...men alldeles när låten tonar ut, då kommer det, skriket briserar och allt känns fulländat.

Sly & The FamilyStone var den första stora mångkulturella gruppen i USA. Det slog igenom 1967 och hade många banbrytande hits eftersom de fick lyssnare från flera olika grupper av befolkningen.
Få grupper eller artister har påverkat den moderna pop, soul, funk, rock, RnB eller hip hop-scenen så mycket som just Sly & The Family Stone.
Vad som kännetecknade gruppen, förutom de ständiga bråk och utbytandet av bandmedlemmar är den bubblande energi och upptäckarlusta som man kan hitta i nästa varje låt, i alla fall på de album som gjordes fram till 1973. De tog in olika sorters musikinfluenser som aldrig tidigare blandats på detta sätt. Kyrkorglar, funkbas (eller rättare sagt pre-funk eftersom funk ännu inte fanns), psykedelisk rock, wah-wah-gitarrer, Motowns soulpop, stax, de hade fyra olika lead singers och ibland var musiken inspirerad av Broadway musikaler.

Något annat som Sly Stone är känd för är att ha gått på kokain de senaste 40 åren. Att han fortfarande lever är ett mirakel i sig, eftersom hans festande från genombrottet och och fram till 80-talet ligger i samma nivå som Ozzys makabra levenerne.
Gruppen delades snabbt upp i två grupperingar och de anlitade lokala gangsters som livvakter och några av de skötte även grupppens ekonomi, vilket kanske inte var det smartaste draget.

Självklart ledde detta så småningom till att bandet splittrades.
Larry Graham skapade sin egen grupp, Graham Central Station, och slog igenom med denna.

Sly själv spelade in ett par album så gott som själv under bandets namn, men det var få från det ursprungliga bandet som var med. Istället tog han in sin kompis Bobby Womack som spelade på inspelningarna.

Efter detta försvann Sly från rampljuset.

Dagens låt är kanske nästan sönderspelad, men oj, vilken låt!
Och glöm inte, lyssna på skriket i slutet av låten när det tonar ut.




Sly har nu de senaste åren återkommit till rampljuset och spleat på några konserter, både i USA och Europa.
Framtiden får utlysa om han kan hålla sig drogfri och om han kan leverera.
Sliten är bara hans förnamn.
Sly & The Family Stone – Family Affair

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar