torsdag 15 december 2011

Merry Clayton - Gimme shelter


Merry Clayton är nog för allmänheten mest känd för att vara den kvinna som sjunger så fantastiskt i bakgrunden till Rolling Stones "Gimme shelter", eller möjligtvis för att ha sjungt låten "Yes" i filmen Dirty Dancing.

Denna dam föddes i Louisiana på juldagen 1948 och det var så passande tyckte föräldrarna, att hon fick namnet Merry.
Hon har varit bakgrundssångerska för en hop kända artister, Ray Charles (var en av The Raelettes), Joe Cocker, Neal Young, Elvis, Joe Cocker, The Supremes , Tori Amos, Lynyrd Skynyrd (Sjunger bakgrund på Sweet home Alabama) och Carole King.

Hon var på 60-talet med i gruppen Sisters Love som hade ett par hits. Merry var även med i originaluppsättning av The Whos "Tommy" och spelade i tv-serien "Cagney & Lacey".
På 90-taler spelade hon in ett par gospelskivor, vilka tyvärr är väldigt plastiga i ljudbilden.

Om man ska jämföra låtar, vilket man inte ska, men jag gör här ändå, så låter Rolling Stones version från 1969 otroligt mesig om man innan har hört Merry sjunga sin version, vilken hon gav ut ett år senare. Hennes otroligt kraftfulla röst lämnar ingen oberörd. Det är en orkan som drar fram!



Nu får tiden sjunger hon mest gospel samt gör en och annan festivalspelning runt omkring i världen.
Merry Clayton – Gimmie Shelter

4 kommentarer:

  1. Stort, en artist jag känner till :)) Schysst version!!

    SvaraRadera
  2. Du efterlyste ju fler kommentarer. Så det är på sätt och vis ditt eget fel att det kommer gubbar som jag soch påpekar att orginalet är bättre.

    SvaraRadera
  3. Det lite trista slöa originalet som lyfts upp av Merrys sång menar du? ;)

    SvaraRadera
  4. Jag håller med Per!

    SvaraRadera